Nalézáte se v rubrice » Úvodní strana » Press

V Jižních Čechách probíhá rozsáhlá razie na příhraničním tržišti

Tisková zpráva České protipirátské unie z 10. února 2007

Strážný, okres Prachatice, 10. února 2007 – Vyšetřovatelé České protipirátské unie (ČPU) a její německé obdoby „Společnosti pro stíhání případů porušování autorských práv“ (Gesellschaft zur Verfolgung von Urheberrechtsverletzungen, GVU) podpořili akci jihočeských celníků zaměřenou na zadržení prodejců falešných DVD a cédéček a odhalení skladu pirátských nosičů na tržnici v obci Strážný. Dlouhodobé sledování tržnice Kravín dnes vyústilo v rozsáhlou razii, které se účastnilo na čtyři desítky celníků a vyšetřovatelů. Vyšetřovatelé ČPU a GVU vystupovali jako údajní zákazníci a pomohli tak usvědčit pětici pirátských prodejců. Ti nyní čekají na obvinění ze spáchání trestného činu porušování autorských práv, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi podle §152 trestního zákona, za něž jim hrozí trest odnětí svobody až na dva roky, peněžitý trest do 5 milionů korun a propadnutí věci. Protože se trestného činu dopustili jako podnikatelé a cizinci, hrozí jim také zákaz činnosti a vyhoštění. K těmto trestům však přes jejich prokazatelnou účinnost soudy sahají jen velmi zřídka a raději se uchylují k podmíněným trestům odnětí svobody. Ani peněžité tresty nejsou vietnamským trhovcům ukládány příliš často, protože své zisky z nekalého podnikání nepřiznávají a v očích soudu se tak jeví jako nemajetní. Stánkový prodej pirátských nosičů a padělků včetně nekolkovaných cigaret je přitom obrovský byznys, který na jedné straně stánkařům a jejich bossům přináší obrovské zisky a na druhé straně okrádá stát o daně a nositele práv o odměnu za licence. Jen nositelům práv způsobilo audiovizuální pirátství loňský rok škodu okolo jedné miliardy korun. Další miliardy tratil stát na daních, clech a dalších poplatcích, a také legální obchodníci na ušlém zisku z nerealizovaných obchodů a nositelé práv k jiným druhům zboží, které trhovci padělají.

Úsilí celních orgánů zadržovat a předávat orgánům činným v trestním řízení konkrétní pachatele a odhalovat utajené výrobny, kompletovny a sklady je v současnosti jediným systémovým přístupem, který státní orgány v boji proti příhraničnímu pirátství vyvíjejí. Při dnešní razii bylo zatím na otevřených stáncích zajištěno tři až pět tisíc pirátských nosičů, celníci i ČPU však doufají v odhalení ukrytého skladu, který by měl obsahovat desetitisíce dalších padělků. V průběhu dnešního a pravděpodobně i zítřejšího dne proto budou prohledávat další prostory tržiště, přičemž k otevření uzavřených objektů si předem opatřili příslušná povolení k prohlídce nebytových prostor. K dosud zajištěným předpremiérovým pirátským nosičům filmů jako Eastwoodovy Vlajky našich otců, Krvavý Diamant Leonarda .DiCapria či Apokalypto Mela Gibsona tak pravděpodobně brzy přibudou další.

(73,3 kB) Otevřít celý článek